Buffalo wings zijn in Amerika een waar begrip, vaak worden de wings gegeten als snack tijdens bijvoorbeeld een footbal wedstrijd.
Nu heeft Sweet Baby Ray’s (een grote naam in de wereld van BBQ sauzen) een buffalo wing saus op de markt gebracht. Ik was al heel lang benieuwd naar deze saus en mocht deze testen/proeven voor BBQ shop Brabant. Na wat research op internet had ik besloten om kip drumsticks te bereiden in plaats van kippen vleugels.
Ik mocht ook de Louisiana bayou rub van #porkmafia testen, daarom besloot ik om deze twee te combineren.

Het proeven begon door eerst de buffalo wing saus los te proeven. Toen ik de fles open draaide rook ik gelijk een sterke azijn geur. Toen ik een beetje op een lepeltje had gedaan om te proeven proefde ik in eerste instantie het zuren maar daarna kwam het pittige. Ik schrok een beetje hoe pittig deze saus is. Maar het is natuurlijk niet de bedoeling om deze saus zo te eten.

Toen was het tijd om het potje rub open te maken. Wat me opviel toen ik potje opende was de zoeten geur die me te gemoed kwam. Toen heb ik een beetje geproefd en de rub was inderdaad aan de zoete kant (persoonlijk vind ik dit wel lekker). Het viel me ook op dat de rub goed op smaak was gebracht met zout. Ik kreeg gelijk zin om mijn drumsticks met deze rub te marineren.

Na het proeven was het tijd om de drumsticks te gaan marineren. Ik had 4 drumsticks en deze had ik alle 4 op een andere wijze gemarineerd/gekruid.
1. Een drumstick had ik naturel gehouden om de buffalo wing saus na bereiding er op te doen (zo als ze in Amerika doen).
2. Een drumstick had ik alleen gemarineerd met de rub.
3. Een drumstick had ik gemarineerd met de saus en de rub.
4. Een drumstick had ik gemarineerd met alleen saus.
Toen ik de drumsticks in de marinade en rub had gezet heb ik ze ongeveer 12 uur in de koelkast gelegd.

De volgende dag heb ik mijn BBQ aangestoken met een direct en indirect gedeelte. Ik heb een dome temperatuur aangehouden van ongeveer 150 graden. Ik heb de drumsticks eerst indirect gegaard tot een kerntemperatuur van 68 graden. Daarna heb ik de kip boven het directe gedeelte verder gegaard en de huid krokant gemaakt. Toen de kip een kerntemperatuur had van boven de 72 graden, en ik de huid krokant genoeg vond was het tijd om te proeven.

1. Na het bereiden heb ik de drumstick door de saus gehaald, zo zie je het ook vaak in Amerika. Ik vond tijdens het proeven dat de azijn te veel naar voren kwam en de saus was nog steeds zeer scherp/pittig.
2. De tweede drumstick had ik gemarineerd met alleen rub. Na het bereiden zag je gelijk dat de rub mooi gekarameliseerd was. De huid was mede door de rub lekker krokant geworden. Als je niet van pittige kip houd is dit een zeer goede rub. Deze rub is wat zoeter, niet te zoet vind ik.
3. De derde drumstick was gemarineerd in de rub en de saus. Deze combinatie is mijn grote favoriet! Het pittige van de saus in combinatie met het zoete van de rub is echt een genot. De kip had een heerlijk krokant korstje, een pittige nasmaak. Ook zag deze drumstick er het smakelijkste uit.
4. De vierde drumstick had ik 12 uur gemarineerd in de saus. Voor de mensen die niet van zoet houden is dit een hele goede optie. Het pittige van de saus gaat prima met de kip, je merkt wel dat de saus iets minder pittig is na het marineren. De huid van de kip is iets minder krokant maar de saus is wel goed in de kip getrokken.
Ik vond het een leuke test om te doen. Ik persoonlijk zou de saus niet gebruiken zoals ze in Amerika doen omdat ik deze dan te zuur en te pittig vind.
Ik marineer de kip dan liever een dag van te voren. Voor de mensen die van pittig houden zou ik de saus na het bereiden over de kip doen.

De rub vond ik super lekker! Ik hou wel van een beetje zoete kip. Ik denk dat je de kip niet perse een dag van te voren hoeft te marineren in de rub. Je kan deze rub ook prima net voor het bereiden over je kip strooien.
Ik vind het ook zeer prettig dat je het zout goed proeft.

De combinatie met de saus en rub gaat hier thuis zeker nog vaker gebruikt worden! Als ik de volgende keer kip lolly’s ga maken dan ga ik deze combinatie ook zeker gebruiken!