Tostada met mexicaans buikspek

30 min voorbereiding + 12 uur marineren - 5 uur bereiden
Recept voor ongeveer 10 (kleine wraps)

Ingrediënten:

Voor de marinade:

1 liter water

1 groente bouillon blokje

1 theelepel komijnpoeder

1 theelepel korianderpoeder

1 theelepel chilipoeder

1 theelepel chipotle

0,5 eetlepel cacao

 

Voor de salsa:

4 tomaten

0,5 ui

Peper en zout

Olijfolie

 

Voor de kaassaus:

80 gram cheddar in blokjes

125 ml kookroom

 

Overig:

500 gram buikspek zonder zwoerd

1 avocado

Kleine wraps (kleine)

2 eetlepels zuivelspread naturel

 

1 klein blikje mais

Benodigdheden:

Monolith BBQ

Extra grill rooster (verhoger)

Gietijzeren pan of skillet

Ziplock zakje

BBQ handschoen

 

Kersen rook pellets

Bereiding:

  1. Marinade buikspek:

    1.     Doe een halve liter water in een pan en voeg daar alle ingrediënten voor de marinade aan toe.

    2.     Breng de marinade langzaam aan de kook en zorg dat alle ingrediënten oplossen.

    3.     Zet het vuur uit en voeg een halve liter koud water toe. Roer het goed door en breng eventueel nog hoger op smaak met zout.

    4.     Laat de marinade helemaal afkoelen.

    5.     Snij de vet kant van de buikspek kruislings in en doe de buikspek in een ziplock zak.

    6.     Voeg hier de afgekoelde marinade aan toe en laat de buikspek minimaal 12 uur in de koelkast marineren.

     

    Bereiding na 12 uur marineren:

    1.     Steek de BBQ aan en maak deze gereed voor een indirecte bereiding op 150 graden.

    2.     Haal de buikspek uit de marinade en leg deze op de BBQ.

    3.     Voeg wat kersen pellets toe via het rook toevoer systeem.

    4.     Zet het extra BBQ rooster op de BBQ.

    5.     Leg de wraps naast de buikspek en op het extra BBQ rooster. (zorg dat de wraps niet over elkaar liggen)

    6.     Draai na 5 minuten de wraps om en laat op de BBQ liggen tot ze krokant zijn.

    7.     Bewaar de wraps op een bord afgedekt met folie.

    8.     Snij de tomaten in vieren en verwijder het vruchtvlees.

    9.     Snij de tomaten en de ui vervolgens in blokjes (zo klein mogelijk) en doe ze in een bakje.

    10.Voeg olijfolie toe aan het tomaten, uien mengsel tot alles net onder de olie staat.

    11.Breng de salsa op smaak met peper en zout en zet in de koelkast.

    12.Snij de cheddar in blokjes en doe deze in een gietijzeren skillet, voeg hier de kookroom aan toe.

    13.Zet de skillet op de BBQ en laat de kaas langzaam smelten.

    14.Als de kaas gesmolten is haal je de skillet van de BBQ en breng je de kaassaus op smaak met peper en zout.

    15.Als de buikspek een kerntemperatuur heeft van minimaal 77 graden mag deze van de BBQ.

    16.Maak de avocado schoon en snij deze in plakjes.

    17.Snij de buikspek in dunne plakjes.

    18.Besmeer de krokante wraps met de zuivelspread, leg hier plakjes buikspek op, verdeel er wat tomatensalsa en mais over en besprenkel met wat kaassaus. Als laatste leg je er wat plakjes avocado op.

     

    Maak je liever een ander recept met buikspek? Probeer deze eens!