Gerookte Pladijs voor 4 personen.

Ingrediënten:

  • 1 x Schol heel a 2 kg
  • 40 gr ongezouten roomboter
  • 4 takjes verse tijm
  • 1 handvol verse peterselie
  • 1 limoen geraspt en sap
  • 1 x blokje rookhout (peren of appel)

Verwarm de BBQ voor een sessie op middelhoge temperatuur (+-200°C). In deze sessie werkte ik op de BGE medium of large

  1. Plaats een gietijzeren panop het rooster en laat deze warm worden boven het vuur.
  2. Voeg het rookhouttoe tussen de kolen en wacht tot de rook dun wordt en blauwig kleurt.
  3. Voeg de boter toe aan de skillet en laat enkele minuten bakken/roken tot de boter lichtbruin kleurt en nootachtig ruikt. (voeg evt. wat zonnebloemolie toe om te voorkomen dat de boter verbrandt).
  4. Voeg de fijngesnipperde limoen zest, het limoensap toe aan de boter samen met de verse kruiden. Breng de pladijs op smaak met zout en bak de vis gedurende 3-4 minuten aan één zijde. Bedruip halverwege deze tijd de pladijs met de gebruinde limoenboter. Sluit het deksel van je BBQ zodat de rooksmaak mooi in de pan kan circuleren.
  5. Open voorzichtig het deksel van de BBQ en draai de vis rustig met een spatel. Bak de vis op de andere zijde volgens de bovenstaande instructies.

Vulcano Patatoes met ham Cheddar Spek en Bos-ui :

voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 4 grote vastkokende aardappels
  • 8 plakken ontbijtspek plakken
  • 1 snee gekookte ham (york-ham)
  • Handvol geraspte cheddar
  • 4 eetlepels zure room
  • 4 stengels bos-ui

  1. Was en kook de aardappelen tot ze net niet beetgaar zijn.
  2. Snij de top en bodem van de aardappel en haal met een klokhuisuitsteker het middelste uit.
  3. Omwikkel de aardappel met het spek en prik vast met een tandenstoker.
  4. Vul de aardappel op met de cheddarkaas en ham en werk af met nog eens wat extra kaas.
  5. Rook de aardappel op de BBQ, indirect, tot het spek goudbruin zien en het vlees van de aardappel mals is. Dit zal zo’n 30-tal minuten in beslag nemen, afhankelijk van de grootte van de aardappel.
  6. Werk af met zure room en versnipperde lente-ui.
  7. Smakelijk!

Dit recept is van Boellie & Toemes.