Onze eerste Beenham.

Op verzoek van een vriend, zijn we begonnen aan een beenham.

Sterker nog hij gaat ‘m betalen, LOL. Dus doen dan maar.

Bereiding.

We zijn begonnen met de aanschaf van een 4.2 kg zware beenham.

En na flink wat ge-youtube en receptenboeken door te nemen, zijn we op pad gegaan voor de ingrediënten voor nat pekel kruidenmengsel.
Zo zijn we voor deze ronde op de ALL-BRINE (Colour) uitgekomen, verkrijgbaar bij BBQ Shop Brabant in Son en Breugel vlakbij Eindhoven

Pekelen

Hiermee hebben we 4 liter pekel gemaakt en laten koelen tot 6∞ Celsius



We hebben de beenham in een sous vide zak gedaan en er de pekel toegevoegd.


Deze hebben we een week in de koelkast laten staan en de dag voor de bereiding nog een 24 uur in schoon kraanwater laten staan. Zo voorkom je dat de ham te zout wordt.

Op de dag van bereiding hebben we de ham voorzichtig ingesneden, een ruit patroon door de vetlaag.
In de ruitjes hebben we takjes tijm geprikt.

BBQ setup

In de tussentijd hebben we de BBQ voorbereid op indirect grillen en tussen de kolen zijn vier blokjes appelhout verdeeld.

De druipbakken hebben we tot driekwart gevuld met water.

De temperatuur waarop we de ham wilden rokenen garen  was +/- 110∞ Celsius
Met de KamadoJoe is dat helemaal geen probleem.

Tijdens het gaar proces hebben we nog een glaze* gemaakt met o.a. ananasjam, cranberrysap en bastaardsuiker.

Toen de kerntemperatuur bereikt was van 50C hebben we de tijm verwijdert en  om de 15-20 minuten de ham lekker ingesmeerd met de glaze.

Na 4,5 uur hebben de kerntemperatuur van 65C bereikt, toen mocht hij eraf en hebben we hem laten rusten (minimaal een uur).

Deze hebben we geserveerd met Kaiserbroodjes, Coleslaw en Aardappelsalade.
De ingedikte Glaze hebben we als saus gebruikt.

Super lekker!
Het was zo gezellig dat we tijdens alle commotie vergeten zijn er foto’s van te maken.

Recept

*Glaze:

1 Cup (250ml) Bruine Suiker

1/2 Cup (250ml) Ananas Jam

1/2 Cup (250ml) Ananas sap

1/2 Cup (250ml) cranberry sap

1/2 Cup (250ml) Cola

1 tl gemalen kruidnagel

1 tl gemalen piment

1/2 tl gemalen kaneel

Breng aan de kook en laat reduceren tot één derde en blijven roeren

Af laten koelen tot kamertemperatuur en klaar voor gebruik