Butcher paper vrij vertaald ook wel slagers papier is vetvrij papier waar je je vlees mee in kunt pakken en vervolgens weer terug kunt leggen op de bbq.

In veel bbq recepten zie je dat ze aluminiumfolie gebruiken om bijvoorbeeld de pulled pork in te pakken. Vaak zie je dan dat het in het aluminiumfolie een beetje gaat stomen, daardoor verlies je vaak je bark van je vlees. Een bark is een krokante buitenkant door het karamelliseren van de suikers in je rub. Bij veel mensen zie je dat het wel wat moeite kost om een goede bark op het vlees te krijgen, daarom is het zonde als je deze verliest.

Het grote voordeel van butcher paper is dat het lucht doorlaat. Daardoor kun je je vlees gewoon inpakken zonder dat je je bark verliest. Dus het grote voordeel ten opzichte van aluminiumfolie is dat butcher paper “ademt”.

Gebruik

Zoals hier boven genoemd word butcher paper vaak gebruikt om bijvoorbeeld pulled pork in te pakken. Maar je kunt het ook gebruiken voor short ribs en spareribs. Vaak begin je met het bereiden gewoon op de bbq en na loop van tijd ga je je product inpakken.

Ik heb het butcher paper gebruikt met het bereiden van burned ends van buikspek. Burned ends zijn blokjes buikspek die langzaam gegaard zijn op de bbq. Eigenlijk zijn dit de goedkope burned ends. De “echte” burned ends komen van de brisket.

Conclusie:

Ik persoonlijk vind butcher paper fijner als aluminiumfolie. Dit omdat ik het idee heb dat als je iets inpakt met aluminiumfolie het dan meer gaat stomen. Naar mijn gevoel kan bij butcher paper de warme stoom er beter uit. Het butcher paper houd wel het vet goed vast. Er lag een mooi laagje vet in het papier tijdens het bereiden van mijn burned ends. En de krokante buitenkant was nog mooi in takt.

Het lastige vind ik wel dat je het papier goed moet vouwen om het goed dicht te krijgen. Dit gaat bij aluminiumfolie een stuk makkelijker. Je zou er voor kunnen kiezen om het papier met een paperclip dicht te maken.