BUIKSPEK IN CAROLINA MOSTERD RUB, GEROOKT OP RED CEDAR PLANKJE

& SAUS VAN BOKBIER APPELSTROOP EN KIKOMAN MET APPEL GEVULD MET ZUURKOOL EN ROZIJNEN.

BUIKSPEK OP RED CEDAR

INGREDIENTEN 4 PERSONEN
  • 1 kg Buikspek z/zwoerd
  • Don Marcos Carolina Musterd rub
  • 4 x red cedar plankje a 20 x 10 cm
  • 1 x flesje bokbier la Chouffe
  • 2 x flinke eetlepel appelstroop
  • Scheut kikoman soya saus
  • 4 x Stengel bos-ui

Snij de de buikspek in 4 gelijke mooie delen. Snij kruislings het vet in zodat het uit kan bakken en rub deze goed in met de bovenstaande rub mag flink wat rub verdeeld worden aan alle kanten.

Kruislings ingesneden op de vet kant

Rub goed insmeren

Vervolgens steek de Bge aan op 180/200 graden en zorg dat de kolen aan 1 kant liggen zodat je later ook indirect kan bbq-en. Zet de stukken buikspek met de ingesneden vet kant naar boven op de red cedar plank op de directe gedeelte van de BGE en doe dit zo’n 20 tot 30 min maar zet de schuif onder bijna dicht zodat het niet te hard gaat. Daarna verplaats je het naar indirecte deel en laat de kern tussen de 75 en 77 graden komen.

Op de Cederhouten plankjes laten garen….

Ondertussen maken we de saus als volgt : giet het flesje bokbier in steelpannetje met 1 eetlepel appelstroop en laat dit rustig inkoken. Zodra het wat ingekookt is mag deze van het vuur en mag er nog een eetlepel appelstroop bij en zorg dat deze oplost tot een homogene massa, daarna mogen we het afmaken met een scheutje kikoman naar smaak voor de zilte touch in de saus. We kunnen dan de buikspek 2 x aflakken met deze saus en opdienen met een fijn gesneden bos-ui.

Even aflakken met het sausje uit het pannetje

APPEL GEVULD MET ZUURKOOL EN ROZIJNEN

INGREDIENTEN A 4 PERSONEN
  • 4 X GROTE APPELS GOUDRENETTEN OF ELSTAR
  • 100 GR ZUURKOOL
  • 25 GR ROZIJNEN GEWEEKT IN RUM OF WATER
  • 4 EETLEPES APPELSTROOP

Hol de appels uit met een pomme parisen boor of appelboor flink uithollen mag wel maar niet door naar onderkant dat moet heel blijven.

Appels gevuld

Appelstroop erop !

Meng de zuurkool met de geweekte rozijnen en vul de appels goed op met de zuurkool kan best wat in sta je van te kijken. Zet de BGE op 150 graden indirect en plaats de appels erop met een lepel appelstroop op de zuurkool. De appels zijn klaar als ze mooi zacht aanvoelen. En eet smakelijk doe dit in combinatie met de buikspek en je hebt een fantastisch lekker gerecht.

Dit is een recept van Boellie & Toemes