Pulled Pork op BBQ

  • Geplaatst op
  • 0
Pulled Pork op BBQ

Pulled Pork op een Monolith BBQ maken is niet moeilijk. Maar hoe gaat zoiets? wat heb je nodig?
Lees hier mijn ervaringen over het maken van Pulled Pork.

Pulled Pork op de Monolith.

 

De Monolith is een kermische bbq en ik zeg tegen mijn klanten altijd dat low and slow met deze BBQ echt een rustige makkelijke ervaring is. Toch kreeg ik af en toe klanten die moeite hadden met het lang op temperatuur houden van hun keramische bbq.

 

Het vlees:

 

2,9 kilo procureur of varkensnek, net wat je het lekkerste vind klinken. Dit stuk was mooi gemarmerd en ik had die gehaald bij mijn goede vriend en KeurSlager Koen van Vugt in Drunen. Koen is zelf ook BBQ fanaat en weet hoe vlees zich op de BBQ gedraagt en is selectief in zijn stukken vlees.

 

Ik koos ervoor om het vlees een nacht in de Brine te marineren. Het is een flink stuk vlees en mag best wel wat zout hebben.

 

 

Maar om het zout echt in het vlees te krijgen moet ik het vlees wel injecteren. Dat heb ik niet gedaan! Ik heb gebruik gemaakt van een Turbo Charger ( wat een naam! ).

 

 

Ik heb de naalden ongeveer 10 keer in het vlees geprikt aan de bovenkant en 10 keer aan de onderkant. Door de capillaire werking kan de natte  marinade mooi gedurende de nacht in het vlees trekken.

 

De volgende morgen heb ik het vlees eruit gehaald en een uur voordat hij op de BBQ ging ingesmeerd met onze eigen “ Pulled Pork Rub”

 

 

De Rub laat ik zeker een uur intrekken, het vlees moet de mogelijkheid hebben om de Rub in te laten trekken.

 

 

De BBQ

 

Ik heb voor deze sessie de kolenmand eruit gehaald want ik wilde zeker 2,5 kilo houtskool kwijt in de keramische vuurkorf doen. Ik wilde Pulled Pork maken, zonder in te pakken in aluminium folie en zonder tijdsdruk.

Nadat ik er houtskool in had gedaan, deze keer gewoon  een klein zakje Weber houtskool,.

Ik  heb de BBQ aangestoken met geurloze natuurlijke aanmaakblokjes. Aanmaak houtswol gedrenkt in natuurlijke was.

 

 

Gewoon op de houtskool met de deksel open. Gewacht tot de blokjes waren opgebrand. Deksel gesloten en de schuif onder open gezet, boven op de BBQ de margrietscijf helemaal open en na 10 minuten was de BBQ 100 graden.

Daarna alles op een klein kiertje gezet zodat er niet te veel zuurstof bij kon komen. Daarna heb ik op de nog niet gloeiende gedeelte van het houtskool twee handjes rook pellets gegooid. Het fijne van die pellets is dat ik de rook echt goed kan controleren en dat ik deze niet nat hoef te maken. 

 

 

Ik hou zelf niet van een sterke rooksmaak dus deze keer koos ik voor Esdoorn. Een volle smaak die niet penetrant is. De rook smaak is vriendelijk en licht. Vaak gebruikt men hier ook Appelhout voor, maar Esdoorn vind ik wat meer body hebben.

 

Indirect:

 

De temperatuur wilde ik rond de 100 graden hebben en geen direct contact met het houtskool dus heb ik de reflector steen geplaatst. Nu kan de warmte alleen nog maar via de zijkant bij het vlees komen en door de convectie werking van de Keramische BBQ heb ik nu een prachtige buitenoven die mooi op temperatuur blijft.

Op de reflector steen zet ik een aluminium lekbak met daarin een flinke laag water. Dit geeft wat vocht in de BBQ en het vet wat van het vlees afdruipt verbrandt dan niet meteen. Bij steak vind ik dat juist lekker, vet wat in het vuur druipt maar bij low en slow moet het vlees niet nog eens rook krijgen van het vet wat verbrand.

 

Temperatuur:

 

Ik gebruik een thermometer van Maverick. De ET-733. Uitgebreide thermometer met voorgeprogrammeerde programma’s. Die heb ik wel even aangpast.

Ik gebruik twee probes. Eentje voor de pit ( barbecue) en eentje voor in het vlees.

De probe voor de BBQ heb ik boven door de magrietschijf gehangen. Ik weet nu precies wat de omgevingstemperatuur is van het vlees. En eentje in het vlees gestoken, ( in het midden ). Dit moet een goede indicatie geven van de temperaturen. Omdat deze thermometer niet op bleutooth werkt maar met een zender en ontvanger kan ik zeker 75 meter van de BBQ vandaan lopen zonder dat de verbinding komt te vervallen. Met Bleutooth heb ik persoonlijk niet zo’n goede ervaring mee. Ik vind de reikwijdte van Bleutooth gewoon niet ver genoeg.

 

 

En nu garen!

 

Na alle voorbereidingen is het nu tijd om het vlees op de BBQ te leggen. Het is 10:30 uur en het vlees gaat erop.

 

 

Deksel dicht en nu wachten maar. De temperatuur blijkt na een uur erg stabiel,…iets te laag, dus zet ik de margrietschijf boven nog een klein beetje meer open. Het is soms millimeter werk!.

 

Na twee uur even snel kijken,…..er mag wel wat meer rook bij vind ik. Dus via het rook toevoer systeem nog wat houtpellets toegevoegd, en er komt een vriendelijk sliertje rook uit de BBQ. Perfect!

 

 

 

Ik had de BBQ op mijn werk aangestoken en om 17:15 werd het tijd om naar huis te gaan. De BBQ heb ik aan laten staan, het vlees erop laten liggen.

Ik ben benieuwd wat ik aantref als ik morgen vroeg terug kom. Het vriest vannacht 4 graden, zou de temperatuur goed blijven?

 

De volgende ochtend kom ik weer op mijn werk en om 10:30 heb ik tijd om eens te gaan kijken naar mijn Monolith. 70 graden! Geweldig, de BBQ heeft heel de nacht,.in totaal 24 uur gebrand.

Dat had ik niet verwacht,….hoe zag het vlees eruit?

 

 

 

Dat is geweldig!. Het vlees ziet er goed uit en door de lage temperatuur is er bijna geen vocht verloren gegaan,….nog even de temp omhoog gooien en dan Pullen!

 

Pullen

 

Ik gebruik hiervoor bearclaws,

deze keer metalen dunne claws, ik vind dat fijner het vlees uit elkaar trekken dan die grove claws. Het vlees was super zacht en sappig. De rooksmaak was mooi op de achtergrond en de rub en het zout hadden hun werk gedaan. Wat een zachte volle smaak.

 

 

 

Broodjes kopen en met wat groenten op een bordje aan de medewerkers het vlees verdelen. We hebben een super lekkere lunch gehad. Niet alles was op dus in een plastic zip zakje en mee naar huis. In de diepvries. Voor later, bij de friet, of als ik zin heb in een broodje Pulled Pork.

Al met al had mijn Monolith BBQ 27 uur gebrand, waarvan 15 uur onbeheerd op drie kilo weber kooltjes,….Niet Slecht!

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »