Demonstratie van de Monolith in Den Bosch

Demonstratie van de Monolith in Den Bosch

Keurslager Koen van Vugt gaf een demo afgelopen zaterdag in Drunen. Gezond barbecueen met een Monolith. Allergie vrije rubs, wei vlees en duurzaam gekapt houtskool. Een gezonde maaltijd van de BBQ!

Demo dag Monolith in Drunen

 

De Monolith barbecue werd vlakbij ‘s-Hertogenbosch gedemonstreerd bij Keurslager Koen van Vugt in Drunen.

Op een regenachtige zaterdag ochtend rij ik naar het gezellige Drunen en daar in het gezellige centrum in Drunen zie ik het pand van de Keurslager al staan. Een mooi verzorgde stand van BBQ Shop Brabant staat voor het winkelpand met twee Monolith standaard ( Classic ) modellen die al lekker aan het roken zijn.

Snel parkeer ik mijn auto en terwijl ik naar de stand loop ruik ik al de heerlijke BBQ geuren die door de hoofdstraat dwarrelen.  Mijn BBQ hart gaat al sneller kloppen, van afstand probeer ik te raden wat er onder de twee Monolith barbecues ligt.

 

Ik wordt vriendelijk ontvangen door Erik, de barbecue specialist van BBQ Shop Brabant.nl Een uitgebreid Monolith assortiment en de geur van geroosterd vlees, mijn dag kan even niet meer stuk.

Of ik iets wil proeven? Ja natuurlijk Erik !

Gemarineerde kippendijen die voor mij gesneden worden smaken uitstekend, mals en toch met een bite. Ik wil altijd wel wat te kauwen hebben. Ze hebben het een beetje oosters aangepakt proef ik. Erik legt mij netjes uit dat ketjap en een verassend fris sesamzaad sausje erbij de unieke smaak geven.

Lekker! Maar hoe maak je nu zo iets Erik? Hij legt me uit dat het koken op een Monolith Kamado (chinees voor vuurpot of kleioven) verrassend simpel is. Kolen erin, aanmaakblokjes en aansteken. De rest gaat vanzelf. Blijkbaar is het inregelen van een Monolith een eitje. Onder het schuifje op 1,5 cm en boven regel je met het schoorsteentje de temperatuur. Het mooie is dat deze Monolith er meteen op reageert als Erik het schoorsteentje iets dicht zet. De temperatuur daalt binnen twee minuten!

 Keramische bbq specialist Koen van Vugt

Gezond barbecueën

 

Inmiddels breekt de zon door en wordt het al drukker in de stand. In de stand staan allerlei producten die het BBQ een feest maken. Van barbecue Rubs tot boeken en houtskool. Keurslager Koen is inmiddels ook naar buiten gekomen en legt uit wat het verschil is tussen de verschillende houtskool soorten. Allereerst legt hij uit dat hij gezond barbecueën erg belangrijk vind. “ gezond barbecueën is toch iets wat mensen nog moeten leren” verteld Koen van Vugt. Als ik soms zie hoe verbrand het vlees is en hoe het gegeten wordt dan vind ik dat jammer. Verbrand of verkoold vlees in niet gezond. Een beetje kan geen kwaad, maar het is soms gewoon jammer van het prachtige stuk vlees.

Barbecue sauzen en houtskool 

Gezond barbecueën begint bij een goede inkoop, bij de basis. Koen verkoopt bijvoorbeeld “ wei-vlees” . Koeien die lekker relaxed in de wei hebben staan grazen en geen stress hebben gehad. Dat proef je terug. Ook de keuze van de barbecue en niet te vergeten het houtskool is belangrijk. Zo is de houtskool van duurzaam onderhouden bossen uit Europa. Gezuiverd houtskool die netjes opbrandt , weinig as en een heerlijke geur. En je weet dat de bossen goed onderhouden worden, duurzaam dus geen roofbouw.
Onze Rubs zijn allergeen vrij, dus geen rare additieven zoals kunstmatige rook smaak poedertjes. Daar had ik eigenlijk nooit overnagedacht. Het Himalaya zout dat Koen gebruikt is ook puur en vaak zelf gerookt.
 
 

De Monolith barbecue zorgt voor een algehele mooie garing zowel direct als indirect. Om dat te demonstreren laat Koen mij de refelctor steen zien in een van de Monolith barbecues. De warmte gaat nu niet direct tegen het vlees aan maar wordt gecirculeerd en dat geeft een algehele garing.

"Kerntemperatuur in de gaten houden en simpel barbecueën" zegt Koen . Natuurlijk vraag ik of ik nog een stukje mag proeven,…

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden