Beef jerky op BBQ

  • Geplaatst op
  • 0
Beef jerky op BBQ

Beef Jerky op je BBQ. Een lekkere rooksmaak met je favoriete rookhout. Het is niet moeilijk maar je moet wel wat geduld hebben.

Beef Jerky op BBQ.

Ik wilde het toch eens proberen. Beef Jerky van je BBQ. Mijn zoon vind het heerlijk ( ik ook ) en in de supermarkt is het gewoon niet te betalen, al gauw 2 euro voor 25 gram,....

Beef Jerky is volgens mij hetzelfde als Biltong. Gedroogd vlees met een lekker smaak eraan. Die smaak krijg je eraan door je vlees reepjes eerst goed te marineren. Dat kan met een droge rub. Dat kan je dan meteen doen nadat je het vlees in reepjes hebt gesneden. Stop de reepjes in een sluitzakje en gooi je rub erin, goed mengen en niet bang zijn dat er teveel rub op komt. Speel zelf met een beetje chili. Het maakt de smaak beter van de Beef Jerky. Zelf ben ik fan van de Jamacian Jerky Rub. De droge rub manier zorgt ervoor dat er goed veel smaak wordt opgenomen.

Natuurlijk kan je ook je vlees gewoon marineren. Laat het minstens een nacht in je koelkast marineren, mijn ervaring is dat er minder smaak wordt opgenomen bij het nat marineren.Je marinade mag dan best een beetje sterk zijn.


Barbecue uitdaging:


De temperatuur controle van je BBQ. Met een stalen BBQ is het gewoon erg lastig om deze onder de 100 graden Celcius te krijgen. Zelf gebruik ik een keramische barbecue, in dit geval de Monolith Classic. Ik vind dat je het vlees langzaam moet garen, / uitdrogen . Anders krijg je gekookt vlees en dat is net iets anders.
Zorg dat je voor meerdere uren ( 8 uur minimaal ) je barbecue op temperatuur houdt, 70-80  graden is perfect.


Vlees

Biefstuk vind ik iedeaal om Beef Jerkey mee te maken, maar kan het ook met ander rundvlees? Gewoon proberen! Ik heb een stuk soepvlees gekocht en ik ga naast mijn biefstukjes ook hier Jerkey van maken. 
Soepvlees is wel vetter en heeft niet zo'n mooie structuur als biefstuk


Snijden:

Ik had dat beeld in mijn hoofd van die mooie stukjes Beef jerkey uit het pakje van de supermarkt. Nou, da's niet gelukt! Ik heb eigenlijk het vlees te dun gesneden waardoor je geen echte " slices" krijgt maar meer een frotje van een vlees streng. Da's nou niet ideaal , dus niet te dun snijden!Brandstof:


Omdat ik geen risico wilde lopen met de temperatuur had ik deze keer gekozen voor BAST cocosbriketten.
Ik ben begonnen met een Single briket van BAST. Aanmaak blokje eronder en aansteken. Binnen een paar minuten is de briket aan en heb ik drie uur lang een mooie lage temperatuur. Is de briket op? Dan leg ik er een nieuwe op net voordat de andere het niet meer doet. dat kan je dan uren volhouden.


Rookhout


Ik voeg een beetje Olijfhout toe, geeft een bijzonder lekkere smaak.Op de BBQ


BBQ op temperatuur? Rookhout klaar? Nou vlees erop en drogen maar.

Je vlees is klaar als je hem kan buigen en een klein beetje scheurt. Je kan het ook gewoon proeven en als het dan lijkt op de gekochte Jerky dan weet je dat je goed zit. Resultaat:


De biefstuk Jerky was stukken beter dan de rund soepvlees Jerky. De stukjes vet in het soepvlees vind ik echt niet lekker. Alhoewel mijn zoon er geen enkel probleem mee had! De Jerky van biefstuk leek veel meer op het echte werk. 

Volgende keer:


De volgende keer ga ik alleen biefstuk gebruiken, droge rub en dikkere plakjes,...dan moet het goed zijn!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »