Bierkit om te brouwen

Nog niet gewaardeerd | Schrijf je eigen review
Bier brouw pakket IPA, Licht amberkleurig. Volle smaak met een kruidige , bittere afdronk.Bierkit die eenvoudig in gebruik is, geen filteringen meer nodig

Lees meer
€15,95
Incl. btw

Bierkit om te brouwen

Bierkit India Pale Ale.


Deze Bier brouwkits bevatten een een bierconcentraat gemaakt van de zuiverste natuurproducten. Dit betekend dat je zelf niet veel meer hoeft te doen. Alleen water en suiker toevoegen en je kan 12 liter bier gaan brouwen!

Wanneer je het materialen bierbrouwpakket ( zie hieronder ) hebt kan je meteen aan de slag.

Lees hier de handleiding van de Bier brouwkits

BBQSHOPBRABANT.NL

Het gebruik van de Brewferm® bierpakketten is zeer eenvoudig. Het allerbelangrijkste

is dat alle materialen zeer goed gereinigd zijn. Lees voor

je begint eerst de gebruiksaanwijzing volledig door. Voor alle biertypes

is de bereiding in principe dezelfde, echter de toe te voegen hoeveelheden

suiker en water verschillen. Deze verschillende hoeveelheden staan

vermeld in de WATER- EN SUIKERTABEL in de handleiding.
 

Methode

Verwijder het plastic deksel, de gist en eventueel het etiket. Open het

blik vervolgens met een blikopener en verwarm het au bain-marie

gedurende een 10-tal minuten, totdat het moutextract vloeibaarder

wordt. Giet de inhoud dan over in een gereinigde brouwemmer (witte

plastic emmer, mandfles, drukvat, …). Spoel het blik na met 1 liter warm

kraantjeswater van ongeveer 55°C en voeg eveneens toe. Voeg nu

2 liter warm kraantjeswater, waarin de hoeveelheid SUIKER 1 per te

brouwen liter werd opgelost, toe en meng grondig. (Opmerking: suiker

lost beter op in kokend water, in dat geval duurt het echter langer tot het

mengsel is afgekoeld.) Voeg tot slot de hoeveelheid koud WATER 1 toe

en laat het geheel afkoelen tot ca. 20°C.

Los de biergist volledig op in een half glaasje (ong. 150 ml) water van

ca. 25°C en roer dit na 15 minuten onder het afgekoelde geheel. Met de

hydrometer meet je nu het beste de begindichtheid, dit is het soortelijk

gewicht. De ideale waarde vind je op het etiket (O.G. Original Gravity) en

in onderstaande tabel.

Gisting van het bier

Dek de emmer af met het deksel en plaats daarop het waterslot, dat je

ongeveer voor de helft vult met water en afsluit met het dopje. Dit dient

om stofdeeltjes en fruitvliegjes tegen te houden. Zet het op een warme

plaats (18-23°C) en laat ongeveer 10 dagen gisten. Aanbevolen wordt

om de temperatuur zo constant mogelijk te houden. De duur van de

gisting is afhankelijk van de omgevingstemperatuur, maar tussen de

periode van 12 en 24 uur moet je zeker activiteit waarnemen. Hoe lager

die temperatuur, hoe langer de vergisting. Wanneer er geen gasbelletjes

meer opstijgen of als het waterniveau in het waterslot gelijk blijft, dan is

dat een indicatie dat de gisting beëindigd is.

Lagering van het bier

Aan te raden is om het bier, voordat het volledig is uitgegist en er dus

nog weinig activiteit in het waterslot is, over te hevelen naar een zuiver

recipiënt met waterslot. Dit doe je voorzichtig met behulp van de kraan,

neem vooraf wel het deksel of het waterslot weg. Hiermee scheid je

het bier van het gistsediment op de bodem. Bewaar dit 1 à 2 weken bij

een temperatuur van 20-23°C. Dit is de lagering of tweede gisting. Na

de lagering meet je opnieuw het soortelijk gewicht. Opmerking: Deze

tussenstap wordt aanbevolen, maar kun je eventueel overslaan als je

slechts over 1 emmer beschikt.

Bottelen

Om te bepalen wanneer je effectief kunt bottelen, is het gebruik van een

hydrometer onontbeerlijk. Met de hydrometer meet je nu de botteldichtheid;

dit is het eind soortelijk gewicht dat per biertype verschillend kan

zijn (zie WATER- EN SUIKERTABEL). Bij alle Brewferm® bierpakketten

is het te verwachten soortelijk gewicht (= de botteldichtheid) 1.010.

Wanneer het juiste soortelijke gewicht werd bereikt, kun je bottelen.

Hevel het bier opnieuw over in een ander zuiver recipiënt. Dit doe je

voorzichtig met behulp van de kraan zonder het sediment op te schudden.

Neem vooraf weer het deksel of het waterslot weg. Voeg daarna

de hoeveelheid SUIKER 2 toe aan dit bier; dit is 7 g/l. Deze suiker los je

eerst op in een kleine hoeveelheid kokend water. Opgelet: Bij afvullen in

een drukvat dien je slechts 2,5 g/l toe te voegen! Bij de combinatie van

een drukvat en flessen, scheid eerst de gewenste hoeveelheden, voeg

nadien pas de aanbevolen hoeveelheid suiker toe.

Meng goed met een roerspaan, zodat de suiker optimaal verdeeld wordt

over het bier. Hevel nu het bier af in stevige bierflesjes of in een drukvat

voor de hergisting op fles. Sluit de bierflesjes af met een kroonkurk en

laat ze op een warme plaats staan gedurende 14 dagen. Indien je hebt

afgevuld met flesjes, open dan een flesje; als er voldoende koolzuur

werd gevormd, laat dan het bier rijpen en klaren op een koele plaats

(ong. 10°C) gedurende 6 tot 8 weken. Als er nog niet voldoende koolzuur

is gevormd, wacht je nog enkele dagen en doe je de test opnieuw.

Schenk je overheerlijk Brewferm® bier voorzichtig uit zonder de gistbodem

op te schudden. Gezondheid!

Tips

• Alle recipiënten, flesjes en materialen dienen zeer goed gereinigd

te zijn. Gebruik hiervoor liefst een in de handel verkrijgbaar speciaal

reinigingsmiddel, zoals Chemipro® OXI.

• Brewferm® bieren zijn aromatische en sterke bieren, deze vereisen

meestal een langere rijpingstijd (6-8 weken). Neem deze termijn

zeker in acht. Je geduld zal beloond worden met een niet te evenaren

kwaliteitsbier!

• Gebruik bij het bier maken het liefst gekookt en afgekoeld water, zeker

in gebieden met hoge waterhardheid. Dit komt zowel de smaak als de

schuimkraag van het bier ten goede.

• Om een specifieke smaak te krijgen, kun je in plaats van gewone

kristalsuiker ook kandijsuiker of ruwe rietsuiker gebruiken. In dit geval

dien je wel 5% meer te gebruiken.

• De meeste Brewferm® bieren zijn lang houdbaar. Des te sterker het

bier, des te langer de bewaartijd. Proost!

VEILIGHEIDSMAATREGELEN:

Om gevaar op exploderende flessen en drukvaten te vermijden,

neem volgende regels in acht:

• Gebruik enkel drukbestendige en herbruikbare bierflessen vrij van

krassen/barsten.

• Vertrouw niet enkel op een vaste vergistingstijd en het bubbelen

van het waterslot, maar meet de begin- en einddichtheid van je bier,

zoals vermeld in de gebruiksaanwijzing.

• Voeg nooit te veel suiker toe bij het bottelen.

• Bewaar de flessen en vaten tijdens de flesvergisting

in een afzonderlijke en afgeschermde

ruimte, liefst niet in een doorgang, waar er veel

passage is.



0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen
Uw review toevoegen